vrienden-en-vriendinnen

Vrienden en vriendinnen

Vrienden maken

Vind je het moeilijk om nieuwe vrienden te maken? Je bent niet de enige! Maar er is goed nieuws: vrienden maken kun je leren!

Waar kun je vrienden maken?

Vrienden maken op school is meestal het makkelijkst. De kinderen uit je klas zie je elke dag en je hebt dan snel door met wie je vrienden wilt zijn. Je kun ook vrienden maken op straat of bij je sportclub.

Hoe maak je vrienden op school?

Is er iemand die jij leuk vindt? Maak dan eens een praatje. Je kunt vragen wat hij of zij leuk vindt om te doen. Je kunt ook afspreken om op het schoolplein of na schooltijd samen te spelen.

Vrienden maken op straat

Ook op straat kom je veel kinderen tegen. Hier kun je hetzelfde doen als op school. Zeg 'hoi' en maak een praatje met ze. Misschien kun je een keertje bij elkaar thuis afspreken. Zo leer je elkaar kennen.

Praten over vrienden maken

Vind je het nog steeds lastig om vrienden te maken en zit je er erg mee? Praat er dan over met iemand die je vertrouwt, zoals je ouders, ooms of tantes, of de juf of meester. Je kunt ook gratis bellen (0800-0432) en chatten met de Kindertelefoon.

Kijk ook eens bij:

 • Ben je verlegen?
 • Ben je zenuwachtig?
 • Ruzie met een vriend of vriendin?
 • Voel je je alleen?
 • Ik mag niet meedoen!

Geen vrienden meer

Soms is een vriendschap ineens over. Dat kan omdat je ruzie krijgt, je gepest wordt, of omdat je allebei andere dingen leuk gaat vinden.

Wil je graag vrienden blijven?

Heb je ruzie gemaakt met een vriend(in), maar wil je toch graag vrienden blijven? Vraag dan na een tijdje of jullie weer samen iets kunnen gaan doen. Als je elkaar even niet gezien hebt, kun je praten over wat er de afgelopen tijd allemaal gebeurd is.

Als je geen vrienden kunt blijven

Als de vriendschap echt voorbij is, ben je vast verdrietig. Dat is heel normaal en het gaat vanzelf weer over. Probeer te leren van wat er is gebeurd: vraag jezelf af waarom de vriendschap voorbij is en hoe je het de volgende keer anders kunt doen. Misschien dat het dan bij een volgende vriendschap beter gaat.

Praten over vriendschap

Praat met je ouders, ooms, tantes en andere vrienden en vriendinnen en over wat zij belangrijk vinden aan vriendschap. En wie weet hebben ze wel goede tips voor je. Je kunt ook gratis bellen (0800-0432) en chatten met de Kindertelefoon.

Kijk ook eens bij:

 • Ruzie met een vriend of vriendin?
 • Ben je verdrietig?
 • Stop het pesten!
 • Ik mag niet meedoen!
 • Hoe maak ik vrienden?

Wie komt op mijn feestje?

Hoera, je bent bijna jarig! Tijd voor een verjaardagsfeestje! Maar wie ga je allemaal uitnodigen? 

Meer vrienden dan ik mag uitnodigen

Mag je van je ouders maar zes kinderen uitnodigen en heb je acht vriendjes? Ai, dat is lastig. Natuurlijk nodig jij je beste vrienden en vriendinnen als eerste uit. Daarna is het belangrijk om kinderen te kiezen die jíj leuk vindt. Het is jouw feestje!

Is iemand erg teleurgesteld dat hij of zijn niet mag komen? Dan kun je uitleggen waarom je voor iemand anders hebt gekozen.

Iemand wil op mijn feestje komen, maar we zijn geen vrienden

Het kan gebeuren dat iemand vervelende dingen zegt om zo op je feestje te mogen komen. Bijvoorbeeld dat jullie nooit meer samen spelen als hij of zij niet uitgenodigd wordt. Dat is heel vervelend, maar probeer toch zelf je vrienden te kiezen. Laat je niet dwingen door wat dan ook. Mensen die zo met je omgaan, kun je beter niet op je feestje hebben!

Waar houd je het feest?

De meeste feestjes worden thuis gevierd. Als het mooi weer is, kun je je verjaardag ook buiten vieren, bijvoorbeeld in een park, in het bos, of op een plein. Vraag dan aan je ouders of dat kan.

Wat doe je op het feest?

Je kunt van alles doen op je feestje. Samen eten, samen spelletjes doen, een speurtocht maken, een film kijken, of zelf een filmpje maken. Je kunt vast ook nog een paar leuke ideeën bedenken.

Heb je geen zin in een feest?

Wil je liever geen feestje geven? Vertel je ouders dan waarom niet.

Kijk ook eens bij:

 • Ben je verlegen?
 • Ben je zenuwachtig?
 • Ruzie met een vriend of vriendin?
 • Al die regels en afspraken thuis

Vrienden en vriendinnen

Met je vrienden en vriendinnen kun je alles delen. Je kunt met elkaar spelen, samen lachen, elkaar helpen als het nodig is. Maar soms zijn er problemen. Misschien ben je wel eens boos op elkaar of hebben jullie zelfs ruzie.

Daarom vind je op deze website informatie over bijvoorbeeld nieuwe vrienden maken en ruzie met een vriend(in) oplossen, maar ook over pesten en vechten.

Ruzie met een vriend(in)

Het is vervelend als je ruzie hebt met een vriend of vriendin. Als je vriendschap belangrijk voor je is, kun je altijd proberen het weer goed te maken met elkaar.

De ruzie uitpraten

Probeer met elkaar te praten over de ruzie. Als je iets gezegd of gedaan hebt waar je spijt van hebt, zeg dan sorry. Als je praten moeilijk vindt, schrijf dan eerst voor jezelf op wat je wilt vertellen en oefen dan hoe je dat gaat zeggen.

Je kunt natuurlijk ook een brief of gedicht maken waarin je schrijft hoe belangrijk jullie vriendschap voor je is.

Praten over ruzies

Je kunt aan je ouders, ooms en tantes, of je juf of meester vragen hoe zij met ruzies omgaan. Of vraag aan klasgenoten wat zij in deze situatie zouden doen. Wie weet hebben ze hele goede ideeën. Je kunt ook gratis bellen (0800-0432) en chatten met de Kindertelefoon.

Kijk ook eens bij:

 • Ben je verdrietig?
 • Voel jij je schuldig?
 • Ben je bang?
 • Ben je verlegen?
ouder-dan-12