thuis-en-familie

Thuis en familie

Mijn ouders gaan scheiden

Als je ouders verteld hebben dat ze gaan scheiden, ben je vast erg geschrokken. Misschien ben je ook boos, verdrietig of teleurgesteld. Je vraagt je misschien af: en wat gebeurt er nu met mij?

Je gevoelens gaan voorbij

Ook al lijkt het nu misschien niet zo, je verdriet en boosheid gaan weer voorbij. Je zult vanzelf wennen aan je nieuwe leven.

Wat kan ik doen?

Blijf doen wat je altijd al deed. Ga naar school en speel met vriendjes en vriendinnetjes. Praat ook met je ouders over hoe het leven over een tijdje zal zijn. En maak afspraken over wat jullie nog samen kunnen doen.

Praat over de scheiding

Het is belangrijk dat je over je gevoel praat. Het liefst natuurlijk met je ouders. Als je dat moeilijk vindt, kun je ook praten met anderen. Bijvoorbeeld met vriendjes en vriendinnetjes of hun ouders. Of met je juf of meester, of met een oom of tante.

Praat met de Kindertelefoon

Je kunt ook gratis bellen en chatten met de Kindertelefoon: 0800-0432.

Schrijf over je gevoel

Vind je het moeilijk om over je gevoel te praten? Schrijf er dan over. Bijvoorbeeld in een dagboek. Of schrijf een gedicht, een liedje of een rap.

Is het mijn schuld dat mijn ouders gaan scheiden?

Nee. Onthoud goed dat het niet nooit de schuld van de kinderen is als ouders gaan scheiden. Scheiden is altijd een beslissing van de ouders, omdat ze niet meer met elkaar kunnen of willen leven.

Kijk ook eens bij:

Verhuizen

Verhuizen kan vervelend zijn. Maar ook heel spannend. Je kunt gelukkig veel doen om verhuizen zo leuk mogelijk te maken.

Meedenken over de verhuizing

Vraag aan je ouders of je mee mag denken over de verhuizing. Je kunt bijvoorbeeld mee gaan bij het bekijken van het nieuwe huis. Misschien mag je al je eigen slaapkamer kiezen. Hoe wil je dat die eruit komt te zien?

De nieuwe buurt ontdekken

Als je weet waar je naartoe gaat verhuizen, kun je nu al op internet uitzoeken wat je in de buurt van je nieuwe huis kunt vinden. Kun je goed buitenspelen? Waar is het zwembad? Waar kun je straks je favoriete sport doen? Waar is je nieuwe school?

Naar een nieuwe school

Straks ga je naar een nieuwe school en krijg je nieuwe klasgenootjes. Dat is natuurlijk hartstikke spannend in het begin. Je leert elkaar het snelst kennen als je met iedereen een praatje maakt. Vraag bijvoorbeeld wat ze leuk vinden en kijken of jij dat ook leuk vindt.

En m'n oude vriendjes en vriendinnetjes?

Met je oude vriendjes en vriendinnetjes kun je contact blijven houden. En misschien kunnen ze ook een keer komen spelen of logeren in je nieuwe huis.

Kijk ook eens bij:

 • Ik ben verdrietig!
 • Ik ben boos!
 • Ik ben zenuwachtig!
 • Hoe maak ik nieuwe vrienden?
 • Sporten!

Bij wie ga ik wonen?

Gaan je ouders scheiden? Misschien heb je dan het gevoel dat je tussen hen moet kiezen. Dat is niet zo.

Je ouders blijven altijd je ouders

Ook al zijn je ouders gescheiden, ze houden allebei nog steeds heel veel van jou. En ook al woon je bij de een, je houdt ook nog steeds van de ander.

Wat is een omgangsregeling?

Je ouders zijn verplicht om goed voor jou te zorgen en daar maken ze samen afspraken over. Die schrijven ze op in een 'omgangsregeling'. Daarin staat bijvoorbeeld hoe vaak je bij je moeder bent en hoe vaak bij je vader.

Als het afspraken maken niet lukt

Als je ouders samen geen goede afspraken kunnen maken, beslist de rechter bij wie je gaat wonen. Hij bepaalt dan ook hoe vaak je je andere ouder mag zien.

Mag je zelf weten bij wie je gaat wonen?

Als je jonger bent dat 12 jaar, beslist de rechter bij wie je gaat wonen. Je kunt wel een brief schrijven aan de rechter om te vertellen wat jij het liefst zou willen.

Telt jouw mening mee?

De rechter houdt rekening met jouw mening, maar hij bekijkt zelf welke ouder nu het beste voor je kan zorgen. Dat kan betekenen dat hij een andere beslissing neemt dan jij graag wilt.

Wat als je echt niet wilt?

Als je echt niet bij je vader wilt wonen, of per se niet bij je moeder, is het goed om daarover met je ouders te praten. Vertel wat je wilt en waarom.

Kijk ook eens bij:

Nieuwe familie

Als je vader of moeder opnieuw gaat trouwen, is de nieuwe vrouw of man jouw stiefouder. De kinderen van je stiefouder zijn dan je stiefbroertjes of stiefzusjes.

Wat zijn halfbroertjes en halfzusjes?

Halfbroertjes en halfzusjes zijn kinderen die alleen dezelfde vader of alleen dezelfde moeder hebben. Je hebt dan allebei dezelfde vader, maar een andere moeder. Of dezelfde moeder, maar een andere vader.

Ik vind mijn stieffamilie niet leuk!

Kun je niet goed opschieten met je stieffamilie? Praat er dan over met je ouders. Vertel wat je niet leuk vindt en waarom. En praat ook over de dingen die je wel leuk vindt aan je stieffamilie.

Het is wennen aan het nieuwe gezin

Als je een stiefvader of stiefmoeder krijgt en misschien ook nieuwe broertjes en zusjes, zal het een tijdje duren voor je aan elkaar gewend bent. Probeer je best te doen om het gezellig te houden. Dat maakt het makkelijker voor iedereen!

Praat samen over wat niet goed gaat

En bedenk: zij moeten ook wennen aan de nieuwe situatie. Ook voor hen is het misschien lastig. Probeer met je nieuwe broertjes en zusjes te praten als je iets niet leuk vindt. Kom je er samen niet uit? Praat er dan over met je vader of moeder.

Papa- en mama-tijd

Nu je je vader of moeder moet delen met je stieffamilie, heb je misschien minder tijd met z'n tweetjes. Spreek daarom af dat je zo nu en dan samen een dagje hebt, zonder de anderen.

Kijk ook eens bij:

Thuis en familie

Thuis is de plek waar je woont. De meeste kinderen wonen bij hun ouders. Soms wonen kinderen ook bij hun familie of bij pleegouders.

Meestal is thuis een fijne plek om te zijn. Maar misschien zijn er ook wel eens problemen of ruzie. Dan is het thuis niet meer zo leuk.

Op deze website lees je meer informatie over bijvoorbeeld zakgeld krijgen, ruzie thuis, als je ouders gaan scheiden, verhuizen, kindermishandeling en als iemand doodgaat.

Zakgeld

Je ouders hoeven je geen zakgeld te geven. Ze mogen zelf kiezen of ze je zakgeld geven en hoeveel dat dan is.

Waarom is zakgeld goed?

Als je zakgeld krijgt, kun je met geld leren omgaan. Je leert hoe je kunt sparen. En als je zelf spaart voor een cadeau of voor je hobby's, leer je hoeveel geld waard is.

Afspraken maken over zakgeld

Maak met je ouders goede afspraken over je zakgeld:

 • Hoeveel zakgeld krijg je?
 • Hoe vaak en wanneer krijg je zakgeld?
 • Wat moet je zelf van je zakgeld kopen en wat betalen je ouders nog voor je?

Wil je meer zakgeld?

Vind je dat je te weinig krijgt? Praat dan met je ouders. Misschien krijg je dan meer. Of kun je extra geld verdienen door thuis klusjes te doen, zoals stofzuigen of de auto wassen. Kijk op Nibud.nl hoeveel zakgeld of kleedgeld andere kinderen krijgen.

Wat is kleedgeld?

Sommige kinderen krijgen van hun ouders geld om kleren te kopen. Je ouders mogen zelf bepalen of ze je kleedgeld geven. De meeste kinderen krijgen pas kleedgeld als ze twaalf jaar of ouder zijn.

Afspraken over kleedgeld

Meestal maak je samen met je ouders afspraken of je kleedgeld krijgt en hoeveel dat dan is. Spreek ook goed af wat je van je kleedgeld moet kopen.

Als iemand doodgaat

Als er iemand doodgaat die je kent, is dat heel naar. Je voelt je waarschijnlijk erg verdrietig. Het kan zijn dat je moet huilen, of misschien ben je juist heel stil.

Ik ben zo verdrietig

Als iemand die je kent is overleden, mag je daar verdrietig om zijn. Dat is heel gewoon. Dat verdriet gaat vanzelf over. Maar het kan wel een tijdje duren. Probeer leuke dingen te doen, ook al heb je er niet zoveel zin in.

Ik hoef niet te huilen. Is dat raar?

Als je niet huilt, is dat niet raar. Het betekent niet dat je niet verdrietig bent. Iedereen gaat op zijn eigen manier met verdriet om. De een huilt, de ander schreeuwt, is heel boos of juist weer heel stil. Alles is goed, als het jou maar helpt.

Praat over je gevoelens

Het helpt om met anderen te praten over je verdriet. Bijvoorbeeld met iemand van je familie, met vriendjes en vriendinnetjes, of met een juf of meester. Vertel hoe je je voelt. Je kunt ook praten over de leuke dingen die je samen hebt meegemaakt.

Schrijf je herinneringen op

Je kunt ook je herinneringen opschrijven in een dagboek, een brief, een gedicht. Of maak er een mooie tekening van. Die kun je bewaren, of meenemen naar de begrafenis of crematie.

Kijk ook eens bij:

 • Voorjongehelden.nl - Voor al je vragen over de dood
 • Ik ben verdrietig!
 • Ik ben bang!
 • Ik ben boos!

Regels en afspraken

Bijna elk kind heeft met zijn ouders regels afgesproken. Ze kunnen over van alles gaan, bijvoorbeeld over:

 • hoeveel je mag snoepen;
 • hoe laat je naar bed gaat;
 • hoe lang je mag gamen.

Wat als je de regels stom vindt?

Je kunt aan je ouders vragen waarom ze deze regels hebben. Ben je het er niet mee eens? Dan kun je altijd praten over hoe het anders kan.

Praten met je ouders over regels

Ga je met je ouders praten over de regels in huis? Vertel dan met welke regels je het niet eens bent en waarom. Zeg ook hoe jij denkt dat het beter kan.

Samen nieuwe regels maken

Als iedereen in je huis het wil, kun je samen nieuwe afspraken maken. Tip: doe je best om je ouders te laten zien dat de nieuwe regels werken.

Regels bij vriendjes en vriendinnetjes

Net als bij jou thuis, gelden bij vriendjes en vriendinnetjes thuis ook regels. Deze regels kunnen anders zijn dan bij jou. Probeer je in het huis van een ander te houden aan de regels die daar zijn afgesproken.

Kijk ook eens bij:

 • Wat kun je doen als je jaloers bent?
 • Wat kun je doen als je boos bent?
 • Wat kun je doen bij ruzie?

Na de scheiding

Als je ouders gaan scheiden, is je leven straks heel anders. Wat gaat er veranderen?

Twee huizen, twee slaapkamers

Je ouders hebben straks elk hun eigen huis. Misschien krijg je bij allebei een eigen slaapkamer. Welke spullen zet je dan bij je vader en welke spullen bij je moeder?

Wat van jou is, blijft van jou

Jouw spullen blijven van jou, maar je kunt niet altijd alles bij je hebben als je twee slaapkamers hebt. Het is daarom goed om te bedenken welke spullen je echt altijd nodig hebt.

Verjaardagen en feestdagen

Het kan zijn dat je twee keer je verjaardag gaat vieren of dat je twee keer op vakantie gaat. Maar het kan ook zijn dat je moet kiezen. Bijvoorbeeld dat je Kerst viert bij de een en Oud en Nieuw bij de ander.

Andere vriendjes en vriendinnetjes

Als je door de scheiding gaat verhuizen naar een andere stad, ga je misschien ook naar een andere school. Je zult je vriendjes en vriendinnetjes vast missen. Ook al is het eerst nog spannend, je krijgt op je nieuwe school vanzelf nieuwe vriendjes en vriendinnetjes.

Nieuwe familie

Misschien wordt je vader of moeder verliefd op iemand anders. En het kan zijn dat ze ook samen in een huis gaan wonen. Je kunt dan nieuwe familieleden krijgen.

Kijk ook eens bij:

 • Ik ga verhuizen!
 • Bij wie ga ik straks wonen?
 • Mijn vader/moeder heeft een nieuwe relatie
 • Hoe maak ik nieuwe vrienden?
 • Ouders-uit-elkaar.nl - wat zijn mijn rechten?

Ruzie thuis

Ruzie maken is eigenlijk helemaal niet leuk. En toch doen we het. Zelfs met de mensen die we eigenlijk het liefst vinden. Gelukkig kun je het na een ruzie altijd weer goedmaken.

Hoe kun je een ruzie weer goed maken?

Probeer met elkaar te praten over de ruzie. Doe dat als jullie allebei weer rustig zijn. Misschien heb je iets gezegd wat je niet zo bedoelde. Zeg dan sorry en vertel dat je het niet meende.

Met iemand anders praten

Als je het moeilijk vindt om de ruzie uit te praten, praat dan eerst met iemand anders over de ruzie. Bijvoorbeeld met je ouders, een broer of zus, of met een juf of meester.

Slaan, schoppen en uitschelden

Tijdens ruzies mag nooit geslagen, geschopt, of een andere vorm van geweld gebruikt worden. Als dat wel gebeurt, is het goed om daar met iemand over te praten. Bijvoorbeeld met je ouders, een juf of meester of een oom of tante.

Praat met de Kindertelefoon

Je kunt ook gratis bellen (0800-0432) en chatten met de Kindertelefoon.

Mijn ouders maken vaak ruzie

Maken je ouders vaak ruzie en heb je daar last van? Vertel hen dan dat je graag wilt dat ze ermee stoppen, omdat het je verdrietig maakt.

Kijk ook eens bij:

 • Wat kan ik doen als ik boos ben?
 • Wat kan ik doen als ik verdrietig ben?
 • Wat is kindermishandeling?
ouder-dan-12